Spiegelverhalen

Al meer dan 25 jaar vertel ik op openbare basisscholen verhalen. Bijbelverhalen, maar ook zogenaamde spiegelverhalen. Met deze verhalen breng ik de leerlingen op het spoor van bijbelverhalen en maak ze gevoelig voor de betekenis van deze verhalen.

De meeste spiegelverhalen ontstaan uit de behoefte om de aloude bijbelverhalen opnieuw te vertellen in een voor de kinderen herkenbare setting. Bijbelse thema's komen in eigentijdse situaties aan de orde. Ik heb zo spiegelverhalen in de categoriën advent en kerst, veertigdagentijd, pasen, en 'tien verhalen rond de Tien Woorden'.
Via deze website krijg ik steeds weer verzoeken om kant-en-klare spiegelverhalen. Soms kan ik aan verzoeken voldoen, maar vaker kan ik helpen door aan te geven hoe men zelf spiegelverhalen kan maken en vertellen. De verhalen die je zelf gemaakt heb, vertel je beter van een verhaal van een ander.
Voor algemeen gebruik heb ik een korte handleiding geschreven voor het maken van spiegelverhalen.
Als voorbeeld hoe ik thematische spiegelverhalen gemaakt heb geef ik er een paar weer. Het eerste sluit aan op Lucas 1:5-25 , de aankondiging van de geboorte van Johannes. Het tweede (op deze site nieuwe verhaal) sluit aan bij Lucas 1:26-38 , de aankonding van Jezus' geboorte.
Ook geef ik de eerste aanzet voor een verhaal bij het 6e woord van de Tien Woorden.

Wie meer over het maken van spiegelverhalen wil lezen kan via de e-mail contact met mij opnemen.